Uusi vuosi, uusi Veikkaus

RAY, Fintoto ja Veikkaus ovat nyt yhtä. Uuden Veikkauksen pelaajien ansiosta yhteiseen hyvään kertyy vuosittain yli miljardi euroa.

Lue lisää ➞

Suhtautuminen raha-automaatteihin eri maissa

Suomessa raha-automaatteihin suhtaudutaan myönteisemmin kuin muissa Euroopan maissa.
  • Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa raha-automaattitoiminnan yksinoikeus on myönnetty valtion peliyhtiölle.

Raha-automaattitoiminnan sallivissa vertailumaissa toimintaa harjoittavat yksityiset yritykset ja yhteisöt.

Esimerkiksi Tanskassa valtiollisen peliyhtiön rinnalla toimii yksityinen yritys. Ranska, Kreikka ja Portugali sallivat raha-automaatit vain kasinoissa.

Suomessa raha-automaatteihin suhtaudutaan myönteisemmin kuin vertailumaissa. Meillä enemmistö kansasta pitää raha-automaattien määrää sopivana. Muissa vertailumaissa Ruotsia ja Tanskaa lukuun ottamatta yli puolet väestöstä on sitä mieltä, että automaattien määrää pitäisi vähentää.

Viime vuosina kysymykseen "ei osaa sanoa" vastaavien osuus on ollut monessa maassa kasvussa. Se kertoo siitä, raha-automaatteja pelaa entistä harvempi.

  • Suomessa hyväksyttävyys kasvoi tasaisesti 1990-luvun alkupuolelta aina vuoteen 2002 saakka.

Uusimpien tutkimustulosten mukaan hyväksyttävyys on parantunut Suomessa jälleen muutaman vuoden jälkeen.

Norjassa raha-automaattitoiminta vapautettiin tietyin reunaehdoin yksityisille yrityksille vuonna 1995. Tämän seurauksena raha-automaattien määrä kasvoi ja pelien ominaisuudet muuttuivat. Tästä seurasi ongelmia, mikä johti pelitoiminnan lopettamiseen vuonna 2007. Valtion peliyhtiö aloitti toiminnan uudelleen yksinoikeudella vuonna 2009.

Hollannissa lainmuutos johti  raha-automaattitoiminnan kriisiin1990-luvun alkupuolella, kun automaatteja markkinointiin aggressiivisesti ja tuotiin uudentyyppisiä automaattimalleja markkinoille. Hyväksyttävyys parani kun viranomaiset rajoittivat koneiden määrää ja ominaisuuksia.